Press "Enter" to skip to content

Iată care este timpul de digestie al alimentelor pe care le mâncăm

Hrana este o sursa de energie pentru organismul uman. Datorită digestiei, alimentele se transformă și se absorb substanțele nutritive din ele.

Acest proces începe în cavitatea bucală atunci când mâncarea este triturată și îmbibată cu salivă. Apoi, mâncarea ajunge în stomac, iar acolo acizii și sucurile gastrice descompun în continuare alimentele. De acolo, hrana pătrunde în intestin, unde continuă procesul de digestie.



Apoi este absorbit prin capilare în sânge prin ficat. Enzimele din ficat neutralizează toxinele, menținând în același timp oligoelemente benefice, vitamine și glucoză.

Pentru a menține sănătatea, ar trebui să mâncați cât mai multe alimente posibil, care sunt digerate într-o perioadă scurtă de timp. Astfel, vă salvați sistemul digestiv, iar organismul cheltuiește mai puțină energie în procesarea alimentelor.

De asemenea, nu se recomandă combinarea produselor care au diferit timp de digestie.

Iată cât durează procesul de digestie a diferitelor produse:

1. Lichidele


• Bulion (de legume, de carne) − 20-40 de minute.

• Apa − ajunge imediat în intestine.

• Sucuri de legume și fructe − 15-30 de minute.

• Ceaiul − 60 de minute.



2. Legume și ciupercile

• Ciupercile − 5-6 ore.

• Verdețurile − 30-40 de minute.

• Dovlecel gătit − 40-50 de minute.

• Varza murată − 4 ore.

• Varza proaspătă − 3 ore.

• Cartofi fierți − 2-3 ore.

• Cartofi prăjiți − 3-4 ore.

• Cartofi proaspeți − 2 ore.

• Porumb fiert − 40-50 de minute.

• Morcovi proaspeți − 50-60 de minute.

• Castraveți − 30-40 de minute.

• Ardei iute − 30-40 de minute.

• Roșii − 30-40 de minute.

• Salata − 30-40 de minute.

• Salate, condimentate cu ulei vegetal − 50-60 de minute.

• Sfeclă fiartă − 45-55 de minute.

• Topinambur − 1,5-2 ore.



3. Fructele

• Ananas − 40-60 de minute.

• Portocala − 30 de minute.

• Banana − 45-50 de minute.

• Struguri − 30 de minute.

• Vișine − 40 de minute.

• Grapefruit − 30 de minute.

• Pară − 40 de minute.

• Kiwi − 20-30 de minute.

• Mango − 1,5-2 ore.

• Piersică − 40 de minute.

• Măr − 40 de minute.

4. Leguminoasele

• Mazăre − 2-2,5 ore.

• Mazăre verde − 2-2,5 ore.

• Soia − 2 ore.

• Fasole − 3 ore.

• Linte − 3 ore.



5. Nucile și fructele uscate

• Stafide − 2 ore.

• Nuci (semințe de pin, alune, arahide) − 3 ore.

• Semințe de floarea soarelui, dovleci, susan − 2 ore.

• Curmale uscate − 2 ore.

• Prune uscate − 3 ore.

6. Cerealele

• Hrișca − 60-80 de minute.

• Fulgi de ovăz − 60-80 de minute.

• Orz − 60-80 de minute.

• Mei − 60-80 de minute.

• Orez − 60-80 de minute.



7. Produse lactate

• Iaurt − 2 ore.

• Kefir − 60 de minute.

• Lapte − 2 ore.

• Înghețată − 2-2,5 ore.

• Brânză sărată – 90 de minute.

• Brânză − 4-5 ore.

• Cremă de brânză − 2 ore.

• Brânzeturi degresate − 90 de minute.

8. Carne

• Creveți − 2-2,5 ore.

• Moluștele − 2,5-3 ore.

• Pește gras − 50-80 de minute.

• Pește cu conținut scăzut de grăsime − 30 de minute.



10. Produse făinoase

• Paste − 3-3,2 ore.

• Pâine − 3-3,5 ore.

11. Ouă

• Albuș − 30 de minute.

• Gălbenușul − 45 de minute.

• Scrob, omletă − 2-3 ore.

• Ouă fierte − 2-2,5 ore.


12. Dulciuri

• Zefir − 2 ore.

• Miere − 1-1,5 ore.

• Halva − 3 ore.

• Ciocolată − 2 ore.

Poftă bună și aveți grijă de sănătatea dvs!

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook si să-l Distribui mai departe!

Facebook Comments
Close