Press "Enter" to skip to content

Apocalipsa de plastic: 10 poze despre urmările groaznice ale indiferenței noastre …

După cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii au produs suficient plastic încât pot acoperi întreaga suprafață a Pământului.

Dar nu au luat în calcul ca acesta afectează pământul, apele, animalele și omul. Poluarea cu plastic poate fi de multe feluri, însă trebuie reținut că marea majoritate vine de la produse de unică (sau redusă) folosință, pe care oamenii le utilizează și le aruncă în mai puțin de un an de la producerea lor.
Materialele plastice eliberează chimicale periculoase în sol, după care ajung în pânza freatică și pot afecta speciile care consumă apa. S-a demonstrat că substanțele respective afectează negativ și germinarea semințelor, lucru care, ultimativ, poate ajunge să afecteze și plantele sălbatice, dar și culturile.
#1
Păsările și viețuitoarele acvatice devin involuntar victime ale imprudenței umane.
#2
#3
#4
Peste 90% din întreaga cantitate de deșeuri care plutește pe deasupra lacurilor, iazurilor sau a oceanului o constituie anume plasticul.
#5
#6
Consumul casnic de produse din plastic a crescut continuu timp de mai bine de 50 de ani, crescând de la 5,5 milioane de tone în anii ’50 la 110 milioane de tone în 2009 (conform Programului pentru mediu al Organizației Națiunilor Unite).
Iar producția generală de mase plastice se ridica la finele deceniului trecut la circa 290 de milioane de tone, din care “sticlele” din plastic (PET), dopurile și alte recipiente (PE-HD) cu durată scurtă de folosire reprezintă circa 19% (conform Plastics Europe – Association of Plastics Manufacturers). Pungile acoperă și ele un procent semnificativ din producție, fiind unele dintre cele mai comune produse plastice.
#7

#8
Produsele din plastic se degradează natural extrem de greu – lucru care, de fapt, ar trebui să nu surprindă pe nimeni, pentru că tocmai aplicabilitatea largă, stabilitatea și durabilitatea (și costurile mici) le-au făcut atât de populare.
Sunt patru moduri prin care plasticele se degradează până la urmă natural (fotodegradare, degradare termooxidativă, degradare hidrolitică și biodegradare de către microorganisme), însă  procesele durează foarte mult.
#9
#10

Se vorbește neîncetat despre obiective la nivel mondial când de fapt bunăstarea planetei Pământ depinde de fiecare din noi .
#11

Iată întrebările pe care ar trebui să ni le punem fiecare din noi: strângi deșeurile după picnic?
Arunci ambalajele de la dulciuri la coșul de gunoi? Susții inițiativa de sortare a deșeurilor ?
Analizând urmările terifiante, e cazul să chibzuim bine asupra fiecărei acțiuni pe care o întreprindem!

Facebook Comments
Close